OptiSize, patolojik WSI verilerini yeniden boyutlandırır, dijitalleştirilmiş görüntülerin boyutlarını çarpıcı bir şekilde düşürülmesini sağlar.
OptiSize yazılımı, yeniden ölçeklendirme ve arşivleme yazılımıdır. Technomind tarafından geliştirilen OptiSize, tanı için görüntü kalitesini etkilemeden boyutları küçültür, serverlerde etkileyici tasarruf, verilerin kısa sürede transferini sağlar, dosyaları ideal ölçekte arşivler ve indirilmesini kolaylaştırır.
Özellikler
OptiSize Optimum Fayda Sağlar
Uyumlu
• OptiSize dosyaları kullanmak için harici bir programa ihtiyaç duymaz,
• OpenSlide uyumlu WSI tarayıcı cihazlarında çalışır,
• Hastane sistemine (HBYS) entegre edilir,
• Yapay Zeka odaklı çalışmalara uyum sağlar.
Tasarruflu
• Verilerin transferini daha kısa sürede gerçekleştirir,
• Verilerin depolanması, depodan çağırılması işlemini hızlandırır,
• Yeniden boyutlandırdığı dosyaların açılması ve işlenmesini kolaylaştırır,
• Depo alanında büyük tasarruf sağlar
OptiSize yazılımıyla Whole Slide Image görüntülerinde optimum ölçeklendirme yapılarak, veri depolamada ortalama %70 tasarruf sağlanmaktadır. Görüntünün teknik özelliklerine göre %45 ile %90 oranında düşürülmektedir.
PANORA .tiff formatı, Leica Aperio tüm WSI tarayıcı cihazları .svs formatı, 3DHistech .mrx formatı, Grundium ve Olympus cihazların .bif formatı, Hamamatsu .ndpi, .vms formatı gibi formatları desteklemektedir. Ayrıca farklı cihaz ve OpenSlide formatlara da uyarlanabilir.
Sorularla OptiSize
Dijital patoloji tarayıcı cihazlarının (WSI) ürettikleri devasa boyuttaki dijital veriler arşivlemede büyük maliyetler oluşturmaktadır. OptiSize, yeniden boyutlandırma teknikleriyle depolama sisteminde %70’e varan tasarruf sağlamanın yanısıra verilerin transferinden arşivlenmesine ve hızlı dosya erişiminden yapay zeka çalışmalarına kadar birçok aşamada hız ve kolaylık sağlar.
Desktop lisanslı bir yazılım olup, bilgisayarınıza kurduktan sonra herhangi bir WSI tarayıcı cihazından gelen görüntüyü otomatik olarak küçük boyuta çevirir ve görüntü kalitesini etkilemeyerek işleme alır. Kullandığınız herhangi bir görüntüleme yazılımı ile görüntüleri açabilir ve inceleyebilirsiniz.
OptiSize nerelerde kullanılır?
OptiSize, patoloji laboratuvarlarında Whole Slide Scanner kullanıcıları için özel geliştirilmiş bir yazılımdır. Farklı tarayıcı cihazları kullanan tüm patoloji laboratuvarları, dijital patoloji verileri saklayan merkezler ve hastanelerin IT bölümleri kullanabilirler.
Düşürülmesi hedeflenen dosyalar ne kadar büyük olabilir?
Dosyaların boyut sınırı yoktur. Tek katmanlı 500 MB boyutundan 9 katmanlı 10 GB dosyalara kadar bütün dosyalar OptiSize ile işleme alınabilir.
OptiSize hangi formatta çıktı üretir?
OptiSize ile yeni boyutlandırılan görüntünün çıktısı .tiff formatında alınır ve bilgisayara kayıt edilir.
OptiSize yeniden boyutlandırma işlemi ne kadar sürmektedir?
Veriler, dosyanın üretildiği cihaz ve bilgisayarın özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin; 99410 x 87649 (8.7 GigaPixels) pixel boyutlarındaki (disk üzerindeki boyutu 1.1 GB) bir .svs dosyasını 7.6 dakika (450 saniye) içerisinde 250 MB’ye düşürmektedir.
OptiSize aynı anda kaç tane verinin boyutunu düşürebilir?
OptiSize bilgisayarın özelliklerine bağlı olarak aynı anda birden fazla WSI görüntüsünü boyutlandırılabilir. Boyutlandırılmış görüntüleri aynı anda otomatik olarak sisteme kayıt eder.
Z-Stackli WSI görüntüler OptiSize’da boyutlandırılabilir mi?
Evet, her katmandaki tanıyı etkilemeyecek şekilde görüntüler yeniden boyutlandırılır.
OptiSize ICC Profile’yi destekler mi?
Evet, orijinal dosya içerisinde ICC profile varsa OptiSize bu ICC profile verisini okuyacak ve yeniden boyutlandırılan görüntü içerisine ekleyecektir.
OptiSize hangi işletim sistemleri ile çalışmaktadır?
OptiSize yazılımı Windows, Linux ve Mac işletim sisteminde çalışır.
OptiSize için validasyon veya klinik araştırma yapıldı mı?
OptiSize, Çok Merkezli Etik Kurulu Kararı ile Memorial Hastaneler Grubu, Ege Ünversitesi Hastanesi, Kıbrıs Yakın Doğu Ünversitesin de çok sayıda bilim insanın katılımıyla klinik validasyon yapılmış, OptiSize ile yeniden boyutlandırılan patolojik veriler üzerinde yapılan bilimsel çalışmada, Tanıyı etkileyecek herhangi bir unsura rastlanmamıştır. şeklinde rapor edilmiştir. Rapor sonucunda hazırlanan makale, Litvanya da düzenlenen 20. Avrupa Patoloji Kongresin de tanıtılmış ve sunulmuştur.
Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde ise, farklı veriler üzerinde klinik validasyon yapılmış, çalışmaya katılan uzman patologlar Tanıyı etkileyecek herhangi bir unsura rastlanmamıştır. diyerek aynı sonuca varmışlar. Burada çıkan bilimsel makale de Seol da yapılacak Dijital Patoloji Asya Komitesin de tanıtım ve sunum için gönderilmiştir.